• Home
 • Blog
 • 10 вдъхновяващи факта за Индия

10 вдъхновяващи факта за Индия

10 вдъхновяващи факта за Индия
9 October 2019

Днес искаме да ви пренесем поне за малко в Индия - страната на контрастите. Ако все още не сте имали възможност да посети тази невероятна държава, се вдъхновете от тези интересни факти и се запознайте с малка част от нейната култура, традиции, религия и разбира се магически празници.

 1. Името на страната Индия произлиза от река Инд, около която са се намирали най-ранните й селища.

 2. В Индия са представени всички големи световни религии. И въпреки, че 80 % от индийците са последователи на индуизма, страната е дом на голям брой от най-големите общности и религии по света.

 3. Дивали, или още Дипавали е най-големият индийски и индуистки празник, равносилен на християнската Коледа. Името му произлиза от санскрит – Deepavali (Deepa – светлина и Avali – ред/редица), и буквално означава „редица от светлини“. Известен е още и като „фестивал на светлината“ и се празнува много пищно – хората обличат най-хубавите си дрехи, ходят си на гости и си подаряват подаръци.

 4. В Индия има много забележителности, които са част от списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Сред тези паметници са Пещерните храмове на Аджанта, Пещерните храмове на Елора, Тадж Махал, красиви църкви в Гоа и още много други.

 5. Индуиският календар се състои от шест сезона. Причината за това са дъждовните периоди през лятото и зимата. Сезоните са: пролет, лято, лято на мусоните, есен, зима и зима на мусоните.

 6. Цветето, символ на Индия е водната лилия. За индийците водата е символ на връзката между двама души, а също така символизира и духовното успокоение. Ето защо се смята, че когато човек изпие чаша вода той започва да мисли по-трезво и се успокоява. Точно затова водната лилия се нарича и „цвете на философите“.

 7. По-голямата част от индийците са вегетарианци и този начин на хранене заема важна част от традиционните вярвания и нагласи на народа.

 8. Друго тяхно правило, свързано с културата на хранене е, че е прието традиционната индийска храна да се яде с пръсти.

 9. Червената точка на челото на индийките се нарича „бинди” и показва обвързаността и верността им към избрания партньор.

 10. В цял свят страната е известна като най-добрия производител на памук и коприна. Освен това, и до ден днешен Индия е запазила древни традиции, като ръчното тъкане на платове.

В момента на всички ни се налага да се преборим с голямо количество стрес. Причините за него са различни за всеки и много субективни, но можем да приложим някои практики и действия, които да ни заредят положително и да ни помогнат да релаксираме повече у дома.

read more

Днес ви споделяме 5 любими и много апетитни рецепти, които може да си приготвите у дома. Още вдъхновение и храна за душата ще откриете в книгите ни "Сложната природа на простите неща" и "Малки мисли за всеки ден". Да ви е вкусно!

read more

В началото на новата година е важно да помислим как да балансираме Огъня в нас, и така заедно с него да се разгорят и новите идеи.

read more

За да се изпълнят желанията ни, трябва да ги задаваме правилно – така, че Вселената да ни "чуе"!

read more

Tази година при нас няма да откриете „горещи“ оферти и разпродажби свързани с т.нар. „Black Friday”. Вместо това решихме да ви споделим малко ключови факти и цифри свързани с глобалното и локално консуматорство и пазаруването в този ден.

read more

Този месец се вдъхновихме от Дивали – най-големият и красив индийски и индуистки празник. И имаме удоволствието да ви поканим да се включите в първото събитие от една много специална и вдъхновяваща поредица. На него заедно ще отпразнуваме празника, известен още като „Фестивал на светлината“.

read more

„Вгледайте се дълбоко в природата и ще разберете всичко за живота по-добре.“ (Алберт Айнщайн)

read more

Йога практики, медитации, лекции, танци, концерти на живо и над 50 преподаватели от цял свят. Това е Udaya Live!

read more

Забързаният начин на живот поражда у нас нуждата да търсим различни начини за справяне със стреса, за успокояване на ума и релаксация на тялото.

read more

Доказано е, че кожата ни понася най-добре естествените материи и затова е добре да избираме именно тях, особено когато имат пряк допир с тялото ни.

read more

Все повече от вас се възползват от възможността да донесат обратно стъкления буркан от любимата си свещ Soul Elements и той да бъде използван и напълнен повторно. Това ни прави щастливи и благодарни!

read more

Всяка година от края на март до средата на май Япония се превръща в страна от приказките, покрита с нежните цветове на вишните Сакура...

read more

Всеки един от нашите продукти е създаден така, че да балансира хармонията между нас и природата.

read more

Всеки швед познава лагом от сърце и душа, но как ние да разберем кога едно нещо е твърде много или твърде малко, и кога е в перфектното количество - тоест лагом?

read more

Aко вече притежавате любима бутилка за многократна употреба, която използвате ежедневно, то сигурно се чудите как трябва да се грижите за нея и колко често трябва да я миете, за да ви служи по най-добрия начин.

read more

Подходяща за многократно използване, лесна за съхранение /просто я навийте/, без BPA, използвайте за всичките си любими напитки!  

read more

В пластмасовата бутилка за вода, която вече сме отворили има повече бактерии от средностатичсическа тоалетна чиния

read more

Радваме се, че Галина Балева е наша приятелка, защото тя е един от тези хора, от които всички се нуждаем в живота си – енергични, позитивни и винаги готови за нови приключения и предизвикателства.

read more

Годината на Огнения Петел ще влезе във владниет си на 28.01.2017. Той ще размаха ярките си крила и ще започне да ни сюрпризира още от самото и начало

read more
The winter of content
22 November 2016

The winter of content From the moment when the first yellow leaves fall to the melting of the last snowflake under the sun rays of spring, we are in that state, space and time of the year when we feel the coldest outside but it seems we feel the warmest inside.

read more

Пълнолунието в Телец отключи мощна Земна енергия, която не сме усещали от близо 70 години

read more

Въздушната стихия помага на хората да се настроят на вълна мислене и комуникация

read more

Eлементът Вода се свързва с нашето подсъзнание и интуиция.

read more

Елементът ЗЕМЯ владее ДЕВА, КОЗИРОГ И ТЕЛЕЦ Първичната и в същото време статична движеща сила на Веселената е централната точка на земния елемент, дълбоко закодиран вътре в нас.

read more

Soul Elements е серия за наслада на душата и тялото. Земя, вода, огън и въздух са в основата на нашите продукти.

read more