Какво е йога и защо да я практикуваме?

Какво е йога и защо да я практикуваме?
1 август 2019

Съвременния градски човек живее под голям стрес, има натоварено ежедневие, крайни срокове и безброй задачи, с които трябва да се справи.

 

Този забързан начин на живот поражда у нас нуждата да търсим различни начини за справяне със стреса, за успокояване на ума и релаксация на тялото. И може би най-подходящият инструмент за справяне с тази трудна задача е да практикуваме йога редовно.

 

Думата "йога" е санскритски термин, който идва от корена "yuj" и означава "съюз, свързване, обединяване". Всъщност йога е начин на живот, който контролира ума и тялото и улеснява постигането на пълна хармония между физическото, умственото и духовното.

 

Йога е наука, която ни дава методология за премахване на слабостите и за достигане състояние на съвършенство, свобода и съзнателно благоденствие. Методология, която има 5 изключително важни опорни точки:

  1. Правилни упражнения или т.нар. йога "асани" – тялото ни е създадено за да се движи и упражнява. Ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите с времето може да се отключат различни болести. Подходящите йога упражнения са създадени именно за да избегнем тези състояния. Те трябва да са приятни за изпълняване, да не причиняват болка и дискомфорт и да ни носят ползи за тялото, ума и духа.
  2. Правилно дишане или "пранаяма" – освен физическа практика, йога е и дихателна практика. Тя ни учи как да използваме дробовете си максимално и да контролираме плавно дишането си. Правилното дишане е дълбоко, бавно и ритмично, то подобрява жизнеността и прочиства ума ни от постоянно преминаващите мисли и тревоги.
  3. Правилна релаксация – релаксацията представлява пълно отпускане на мускулите на тялото, чрез което нервната система се успокоява и можем да се концентрираме върху постигането на вътрешен мир.
  4. Правилна диета – всички знаем, че храната, която даваме на тялото си, влияе и на ума ни.
  5. Позитивно мислене и медитация – това наистина е най-важната част. Според Буда "Ние сме това, което мислим. Всичко, което сме, възниква с мислите ни. С нашите мисли ние създаваме нашия свят". Затова ежедневно трябва да се стараем да мислим позитивно и да възприемаме нещата малко по-ведро. Това ще ни помогне да постигнем отлично здраве и спокоен ум.

Следвайте тези опорни точки постепенно и осъзнато, и ще постигнете своята устойчива йога практика, която ще ви дари с пълна хармония в дългосрочен план.

В момента на всички ни се налага да се преборим с голямо количество стрес. Причините за него са различни за всеки и много субективни, но можем да приложим някои практики и действия, които да ни заредят положително и да ни помогнат да релаксираме повече у дома.

прочети още

Днес ви споделяме 5 любими и много апетитни рецепти, които може да си приготвите у дома. Още вдъхновение и храна за душата ще откриете в книгите ни "Сложната природа на простите неща" и "Малки мисли за всеки ден". Да ви е вкусно!

прочети още

В началото на новата година е важно да помислим как да балансираме Огъня в нас, и така заедно с него да се разгорят и новите идеи.

прочети още

За да се изпълнят желанията ни, трябва да ги задаваме правилно – така, че Вселената да ни "чуе"!

прочети още

Tази година при нас няма да откриете „горещи“ оферти и разпродажби свързани с т.нар. „Black Friday”. Вместо това решихме да ви споделим малко ключови факти и цифри свързани с глобалното и локално консуматорство и пазаруването в този ден.

прочети още

Този месец се вдъхновихме от Дивали – най-големият и красив индийски и индуистки празник. И имаме удоволствието да ви поканим да се включите в първото събитие от една много специална и вдъхновяваща поредица. На него заедно ще отпразнуваме празника, известен още като „Фестивал на светлината“.

прочети още

Днес искаме да ви пренесем поне за малко в Индия - страната на контрастите. Ако все още не сте имали възможност да посети тази невероятна държава, се вдъхновете от тези интересни факти и се запознайте с малка част от нейната култура, традиции, религия и разбира се магически празници.

прочети още

„Вгледайте се дълбоко в природата и ще разберете всичко за живота по-добре.“ (Алберт Айнщайн)

прочети още

Йога практики, медитации, лекции, танци, концерти на живо и над 50 преподаватели от цял свят. Това е Udaya Live!

прочети още

Доказано е, че кожата ни понася най-добре естествените материи и затова е добре да избираме именно тях, особено когато имат пряк допир с тялото ни.

прочети още

Все повече от вас се възползват от възможността да донесат обратно стъкления буркан от любимата си свещ Soul Elements и той да бъде използван и напълнен повторно. Това ни прави щастливи и благодарни!

прочети още

Всяка година от края на март до средата на май Япония се превръща в страна от приказките, покрита с нежните цветове на вишните Сакура...

прочети още

Всеки един от нашите продукти е създаден така, че да балансира хармонията между нас и природата.

прочети още

Всеки швед познава лагом от сърце и душа, но как ние да разберем кога едно нещо е твърде много или твърде малко, и кога е в перфектното количество - тоест лагом?

прочети още

Aко вече притежавате любима бутилка за многократна употреба, която използвате ежедневно, то сигурно се чудите как трябва да се грижите за нея и колко често трябва да я миете, за да ви служи по най-добрия начин.

прочети още

Подходяща за многократно използване, лесна за съхранение /просто я навийте/, без BPA, използвайте за всичките си любими напитки!  

прочети още

В пластмасовата бутилка за вода, която вече сме отворили има повече бактерии от средностатичсическа тоалетна чиния

прочети още

Радваме се, че Галина Балева е наша приятелка, защото тя е един от тези хора, от които всички се нуждаем в живота си – енергични, позитивни и винаги готови за нови приключения и предизвикателства.

прочети още

Годината на Огнения Петел ще влезе във владниет си на 28.01.2017. Той ще размаха ярките си крила и ще започне да ни сюрпризира още от самото и начало

прочети още

От момента, в който паднат първите пожълтели листа, до този, в който се разтопи и последната снежинка под лъчите на пролетното слънце, изпадаме в онова състояние, пространство и време от годината, когато ни е най-студено навън, но като че ли най-топло отвътре.

прочети още

Пълнолунието в Телец отключи мощна Земна енергия, която не сме усещали от близо 70 години

прочети още

Въздушната стихия помага на хората да се настроят на вълна мислене и комуникация

прочети още

Елементът ЗЕМЯ владее ДЕВА, КОЗИРОГ И ТЕЛЕЦ Първичната и в същото време статична движеща сила на Веселената е централната точка на земния елемент, дълбоко закодиран вътре в нас.

прочети още

Soul Elements е серия за наслада на душата и тялото. Земя, вода, огън и въздух са в основата на нашите продукти.

прочети още